Sunday, January 19, 2020
Lajme

Fillon punën avioni më i pritur në botë. Ka formën dhe emrin e një peshku gjigant

Një nga aeroplanët më të pritur në botën e aviacionit, Airbus Beluga XL, ka filluar më në fund punën me kohë të plotë, duke realizuar fluturimin e tij të parë operacional më 9 janar 2020.

Në një kohë kur avionët e pasagjerëve jumbo si Airbus A380 dhe Boeing 747 janë drejt zhdukjes nga qarkullimi, Beluga XL, i pari nga gjashtë të tjerë, do të jetë një nga llojet më të mëdha në qiell.

Ju nuk do të keni mundësi të udhëtoni në të, por Beluga do të luajë një rol thelbësor në ndërtimin e shumë aeroplanëve për pasagjerë tregtarë në të cilët që do të fluturojmë të gjithë gjatë dekadave të ardhshme.

Loading...

Avioni për ngarkesa ‘super-transportues’ është projektuar nga Airbus për të transferuar përbërësit e avionëve të tij midis vendeve të prodhimit në Europë dhe linjave të tij të fundit të montimit në Tuluzë, Francë; Hamburg, Gjermani; dhe Tianjin, Kinë. Beluga XL është pasardhësi i Beluga, ose Airbus A300-600ST, i cili ka funksionuar që nga 1995.

Dizajni i tij ishte përshtatur nga një aeroplan A330, me inxhinierë të Airbus duke ulur postin e pilotazhit si dhe duke hapur një vend më të madh ngarkesash në avion për të krijuar formën e saj të veçantë.

‘Flluska’ e XL është gjashtë metra më e gjatë dhe një metër më e gjerë se origjinali, që do të thotë që seksioni i tij kryq është një gjerësi tetë metra. (CNN)

Loading...